Bulgarų tautinė mažuma Lietuvoje

Bulgarų bendruomenė Lietuvoje nėra gausi. Pirmieji bulgarai į Lietuvą atvyko pokario metais iš Besarabijos ir kitų Bulgarijos rajonų, daugiausia Varnos, Burgaso, Albenos, Vidino, Gabrovo, Veliko Tarnovo, Kazanlako, Kosteneco, Rusės. Pagal Statistikos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. gyventojų visuotinio surašymo duomenis, Lietuvoje gyvena 171 bulgaras. Daugiausiai Vilniuje - 75, Klaipėdoje - 30, Šiauliuose - 15, Kaune - 12.

Lietuvoje apsigyvenę bulgarai dirba įvairiose pramonės šakose bei privataus verslo sektoriuje, švietimo ir kultūros baruose.

Lietuvoje nuo 1999 m. veikia Lietuvos bulgarų bendrija „Madara“. Bendrija vienija Lietuvoje gyvenančius bulgarus ir jų šeimas. Ji yra subūrusi 43 narius ir 5 garbės narius. „Madara”, pirmininkaujama Petko Ivanov (Петко Иванов), savo veikla siekia išlaikyti ir puoselėti bulgarų dvasinės kultūros paveldą, tradicijas ir papročius, plėtoti kultūrinius ir visuomeninius santykius tarp Lietovos ir Bulgarijos žmonių. Tuo tikslu, „Madara” rengia kutūrinius mainus tarp abiejų šalių, organizuoja kūrybinius vakarus, koncertus, parodas, padeda tautiečiams Lietuvoje mokytis lietuvių kalbos bei organizuoja bulgarų kalbos mokymąsi bendruomenės nariams.
Vienas svarbesnių bendrijos renginių - jau tradicija tapusi Kirilo ir Metodijaus šventė, organizuojama kiekvienais metais gegužės mėnesį.

Ramunė Malkovska iš Vilniaus  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.