Bulgarijos vyno istorija

Kadangi Bulgarija Balkanų pusiasalyje užima šiaurės-vakarų teritoriją – turtingo žemės reljefo bei klimato dėka sukuriamos puikios sąlygos vynuogynams. Bulgarijoje išauginama apie 60 rūšių vynuogių. Šalis dažnai vadinama vyno gimtine.
Bulgarų protėviai trakai buvo pirmieji vyndariai. Trakų vyno gamyboje budėjo dievas Sabicijus. Svarbus šaltinis, tvirtinantis trakų vyno darymo meną yra Homero „Iliada“ ir „Odisėja“. 681 m. bulgarai, kurdami savo valstybę, iš trakų paveldėjo vyno darymo patirtį ir tradicijas.

Deja, istoriškai susiklostė, kad bulgarai pirmieji panaudojo prohibiciją. Tai padarė Chanas Krum (Хан Крум), tvirtai valdęs bulgarų valstybę pirmoje XI a. pusėje. Jis valdė visus vynuogynus ir įvedė vyno gamybos draudimą. Būtų galima griežtai pasmerkti jo teisėtvarką, jei ne faktas, kad likusios jo nuostatos vedė kraštą į tvarką. Tais laikais tai buvo reta…
Vyno saugojimas rūsiuose – taip pat bulgarų atradimas. Vynai buvo laikomi šaltuose, giliai po žeme pakastuose rūsiuose, esančiuose Bulgarijos vienuolynuose.
1396-1878 m. Bulgarija tampa Osmanų imperijos dalimi. Tradicijos, susijusios su vyno gamyba išgyveno vynuogininkystę pagal Koraną.
Po Bulgarijos išsilaisvinimo nuo turkų, šalyje atsirado sąlygos greitam vynininkystės vystymuisi. Tuo metu apdorojamų vynuogynų plotas siekė 50 tūkst. hektarų. Viena pirmųjų naujosios Bulgarijos valstybės nuostatų – Įstatymas dėl Vyno. Prieš II Pasaulinį karą Bulgarijoje verstasi jau 130 tūkst. hektarų vynuogynų.
Komunizmo metais, vyno gamyba buvo monopolizuota valstybės ir vyno rinka blokuota socialistinių valstybių. Apie 1980 m. valstybinė firma Vinprom, monopolizuojanti vyno produkciją Bulgarijoje, palengva pradėjo eksportuoti vyną į Vakarų Europos valstybes. Nuo socializmo rėžimo pabaigos, 1989 m., bulgariški vynai atstatė prarastą reputaciją ir poziciją pasaulinėje vyno rinkoje.
Šiandien vynas yra kiekvienos bulgarų šventės elementas. O ir švenčių yra nemažai :)...
Bulgarijoje yra netgi speciali šventė, skirta vyndaryste užsiimantiems žmonėms – Trifon Zarezan (Трифон Зарезан). Jau nuo neatmenamų laikų vasario 14 d. bulgarai lanko vynuogynus, pakerta vynuogių medžius ir juos aplieja vynu. Renkamas vynuogynų „caras“, o apeigos baigiasi linksmybėmis. Kita šventė, susijusi su vynu – Vynuogių Rinkimo Šventė. Tos šventės data priklauso nuo vynuogių sunokimo.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.