Karšta rakija karštoms kalėdoms!



Mielieji,

Visų pirma visus noriu pasveikinti gražiausių metų pabaigos švenčių proga! Tegul jos būna sočios ir skanios visomis prasmėmis! 
Nebereikalo užsiminiau apie skonį, nes taip jau nutiko, kad šiais metais šventes švęsiu vynuogėmis kvepiančioje šalyje – Bulgarijoje!

Tačiau tai nereiškia, kad mano kalėdinė nuotaika kvepės gvazdikėliais gardintu karštu vynu. Nustebsite, nes yra kai kas įdomesnio ir, mano nuomone, tikrai didingesnio. Tai – karšta rakija, kuri, pasak šio seno gėrimo gerbėjos Irutės Vutovos – tikra kulinarinė pagunda, vartojama su nuotaika ir saiku

Kулинарнo изкушениe: Греяна ракия – една традиция с вкус и настроение.

Български високоалкохолен елексир, предназначен за тежките зимни дни и нощи... Зимните празници ти дават възможност да разпуснеш и да се насладиш на домашния уют, както и на ракията на дедо.
Почти всеки приготвя греяна ракия по различен начин – някои добавят само захар или мед, други предпочитат да я освежат с плодови корички, сушени или пресни плодове, подправки… Като почитател на традиционната комбинация от канела и ябълка, ще споделя как я приготвям аз. Много подхожда за зимните вечери (дори за хора като мен, които традиционно избягват ракията), но с нея не трябва да се прекалява. Греяната ракия се пие топла, като се внимава с количеството :)) .
Ето какво ни е необходимо:
2 с.л. захар / 2 š. cukraus
150 мл. ракия / 150 ml rakijos
няколко пръчици канела / keletas cinamono lazdelių
половин ароматна ябълка на резени (с кората) / puselė pjaustyto aromatinio obuolio (su žievele)
В джезве или малка тенджерка се загрява захарта с няколко капчици вода. Разбърква се постоянно. Когато цветът й стане карамелен, се добавя малко вода, след което на тънка струйка се излива ракията. Добавят се канелата и ябълките, захлупва се и се маха от котлона точно когато започне да завира. Оставяме я няколко минути, след което я изливаме в чаши. Красиво е, когато част от подправките и плодовете останат в нея. Наздраве!
/ Nedideliame puode ar dubenėlyje su keliais vandens lašais užkaiskite cukrų. Maišykite, kol cukraus spalva taps karamelinė ir įpilkite dar šiek tiek vandens. Po to lengva srovele supilkite rakiją. Sudėkite cinamoną ir obuolių gabalėlius. Kai gėrimas užvirs, uždenkite dubenėlį ir nuimkite jį nuo viryklės. Palaikykite kelias minutes ir supilstykite į taureles. Dėl grožio palikite dalį prieskonių ir vaisių. Į sveikatą! /

Пиенето на греяна ракия през зимата е традиция за Българския народ. Независимо от това в специалната литература липсват рецепти за нейното приготвяне. Ето защо в отделните райони на страната съществуват различни нюанси в начина на приготвянето. Основно изискване е греяната ракия да не бъде с много висок алкохолен градус. Предназначената за греене ракия трябва да бъде с алкохолно съдержание 38-40об.%.
По отношение на захарното съдържание няма установени норми. Захарността по-скоро е въпрос на вкус. Липсва и еталон за цвета. В някои райони вместо захар за подслаждане използват пчелен мед. Обратно, в други за придаване на по-остър вкус на ракията в нея се добавя черен пипер или стрити на едро сухи люти чушки.
Горещата ракия се сервира в термоустойчиви чаши от керамика или порцелан. Може да се използват и стъклени, като първо се налее малко количество за темпериране и след това се допълват.Греяна ракия- зимно великолепие, което се разлива из организма и е особено живително, ако зимата си навън, колиш прасето или си в гората например. Обичая - „Греяната” ракия се пие през месеците, които имат буква „р”, т. е. януари, февруари, март, април, септември, октомври, ноември и декември.
Греяната ракия също така е класика в алкохолния лечебен жанр на България. Всички познаваме ползата от качествената домашна ракия, която във вариант греян, подсладена с мед и чер пипер е страхотно противогрипно средство. Освен това, затоплена с аспирин, разтворен в нея, е перфектна за разтривки при простуди.


А ето и рецепта от повестта "Българи от старо време"на Любен Каравелов: "От коя ракия искаш да пинеш, хаджи? Садефлиена ли, гръцка ли, или българска? Обичаш ли ракия, която е киснала в дренки?...Кажи ми, от коя искаш? Ти си ми един от ония гости, които са мили на всеки стопанин. - Аз обичам ракия с медец - казва почти всякога хаджи Генчо и замислюва се. - А аз обичам греяна ракия само зиме - казва дядо Либен. - А аз я обичам всякога - казва хаджи Генчо. Дядо Либен повиква своята най-млада снаха и шепне и на ухото: - Иди, булка, и налейте едно шишенце от най-хубавата ракия. Налейте в едно джезвенце ракия, размесете я с медец, ала медецът да е, знаеш, повечко, па я сварете на огъня така, знаеш, мъничко я поогрейте... Кажи там на майка си да извади и една зелка, да я посипе с червен пиперец, ала, знаеш, да не е много пиперът... Я донесете и малко смокини, и сухо гроздице! Опечете там и малко ягнешки джигерец и нарежете малко луканчица, ала, знаеш, да я нарежете тъничко... Вижте там, има ли още нещо за мезенце - донесете щото има. Ние, знаеш, трябва да гостиме хаджи Генча като викан гостенин, защото чичо ти хаджи е за мене скъпоценен човек."

Дано да съм била полезна за всеки който има желание да се запознае с една българска традиция на пиене на греяна ракия. Пие се с настроение и мярка :) .
Почитателка на това питие Irutya Vutova.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą