Kvapą gniaužianti Bulgarijos legenda Belogradčik

Belogradčiškite figūrinės uolos (Белоградчишките скали) - kyšo šiaurės vakarų Bulgarijoje prie Belogradčik miestelio (180 km nuo Sofijos). Tai 200 metrų aukščio, fantastiškų formų uolos, kurias galima asocijuoti su įvairiais Bulgarijos legendų personažais.


Pati žymiausia legenda yra apie Vienuoles, Jojiką ir Madoną su kūdikiu. Pasak jos, kartą gyveno neapsakomo grožio mergina – Vitinija, kuri buvo įsimylėjusi piemenį. Jis taip pat ją mylėjo. Tačiau Vitinijos tėvai, besijaudindami dėl savo dukros grožio, nusprendė ją išsiųsti į moterų vienuolyną. Vitinija verkė savo vienutėje dieną-naktį, kentėjo nematydama savo mylimojo, kuris kartą pašaukė ją vardu po langu ir pasakė jai tapęs vienuoliu. Vyrų vienuolynas buvo ant kalvos priešais. Nuo tada jie pradėjo matytis dažniau naktimis, ir po metų iš Vitinijos vienutės pasigirdo kūdikio verksmas. Supykusios vienuolės išvarė ją su kūdikiu iš vienuolyno vidury žiemos. Atvykęs mylimasis bandė ją užsikelti ant žirgo, tačiau tuo momentu kilo baisi audra su griaustiniu, o nuo trenkusio žaibo visi suakmenėjo: vienuolės, vienuoliai, piemuo ir pati Vitinija.


Iš viso, Belogradčiškite uolos sudaro 30 km ilgio ir 3 km pločio juostą Stara Planina kalnuose. Jos  yra įrašytos į gamtos paminklų , o taip pat į 100 nacionalinių turistinių objektų sąrašą.

 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.