Skambiausi bulgarų muzikos instrumentai


Leisiu sau pratęsti temą apie dainuojančią Bulgariją. Tačiau šįkart norėčiau pristatyti tai, kuo kuriama šios šalies muzika. Susipažinkite su svarbiausiais bulgarų liaudies instrumentais.


Dumbek/Думбек – mažas delninis būgnas dar vadinamas tarambuka (тарамбука). Senovėje darytas iš molio, aptrauktas odine membrana (ožio arba avies). Vienas instrumento galas yra atviras ir tarnauja kaip garso dėžė.
Keramikinis dumbek

Gadulka/Гадулкаgadulka yra panašus į violončelę styginis instrumentas. Jos lankas turi 3 liečiamas stygas, o kitos stygos, nors ir neliečiamos, vibruoja harmoniškai ir išskiria originalų garsą. Gadulka yra laikoma pakabinta ant kaklo, kaip saksofonas.

Gaida/Гайдаgaida yra vieno gaudimo dūdmaišis. Maišas paprastai padarytas iš ožio odos. Kaip bebūtų keista, bet gaida skamba pakankamai skirtingai nuo labai panašių į save škotų dūdmaišių.
Gaida
Kaval/Кавалkaval yra medinė fleita, kuria grojama skersai pučiant į pabaigoje esančią skylutę. Instrumentas išduoda įdomų medinį garsą. Pavadinimas „kaval“ kilęs nuo panašaus muzikos instrumento Rumunijoje, bet bulgariškasis kaval skamba kiek švelniau. Kaval laikomas piemenų instrumentu.

Tamburica/Тамбурица – liečiamas styginis instrumentas, panašus į bouzouki (taip pat Balkanų muzikos instrumentas, bet daugiau Serbijos ir Bosnijos Hercegovinos). Taip pat artimas turkų, graikų ir kitų šalių muzikai, nėra visiškai bulgariškas.
Tambura
Tupan/Тупанtupan yra didelis būgnas, kuriuo grojama mušant didele būgno lazda vienoje pusėje ir plonesne kitoje pusėje. Juokaujama, kad asmuo, kažkada bandęs groti bet kuriuo „vakarietišku“ būgnu, geriau neimtų į rankas bulgariškojo tupan. Bulgarų tupan grojimo ritmai susideda iš 2 trumpų mušimų ir 3 ilgesnių, o vakarieštiškoje muzikoje varijuojama ilgais mušimais ir be tikslių skaičiavimų.
Tupan
Zurna/Зурна – pučiamasis (nendrinis) instrumentas, skleidžiantis neįtikėtinai garsius garsus.
Zurna
Iš esmės, visi šie instrumentai naudojami liaudies muzikai ir šokiams. Grojama vienu arba dviem instrumentais vienu metu. Žmonės paprastai šoka pagal vieno instrumento melodiją, kartais akomponimuojamą tupano. Šiais laikais populiaru derinti daugiau instrumentų, pavyzdžiui kaval-gadulka-gaida, tamburica-tupan. Vėliau išpopuliarėjo tokie instrumentai, kaip akordeonas ir klarnetas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.