Svarbiausi bulgarų virtuvės receptai!

SALOTOS
  • Daržovinė mišrainė
    Sudėtis:

    3 vidutinio dydžio baklažanai, 12-14 paprikų, 2 svogūnai, 3 šaukšteliai smulkintos petražolės, 3 šaukšteliai aliejaus, 3-4 pomidorai, druska.
    Gaminimas:
    Baklažanus pakepti sausoje keptuvėje taip, kad žievelė lengvai nusiimtų. Ją nuimti ir baklažanus sutrinti. Paprikas iškepti panašiu būdu, nulupti, nuvalyti ir taip pat sutrinti. Juostelėmis supjaustyti svogūną ir vėl sutrinti. Daržoves sumaišyti, pridėti petražolės ir užpilti aliejumi. Pagal skonį užberti druskos ir įdėti juostelėmis pjaustytus pomidorus. Maišyti atsargiai, kad nesusitrintų pomidorai. 

Ovčarska salotos
  • Salotos Ovčarska/Овчарска салата    
    Sudėtis: 
    2 dideli pomidorai, 1 didelis agurkas, 2 galvos raudono svogūno, 2 žalios paprikos, petražolė, 4 kietai virti kiaušiniai, 10 vnt. juodųjų alyvuogių, 10 riekelių virtos dešros, 10 vnt. virtų pievagrybių, 200 g sirene arba feta sūrio, 100 g geltonojo sūrio, druska, aliejus, cukrus, vyno actas.
    Gaminimas:
    Kietai išvirti kiaušinius ir smulkiai supjaustyti. Supjaustyti visas daržoves, sūrį ir dešrą. Viską sumaišyti. Geltoną sūrį, alyvuoges, petražolę palikti papuošimui. Iš druskos, acto, cukraus ir aliejaus padaryti užpilą. Užpilti ant paruošto daržovių ir mėsos mišinio. Ant viršaus užtarkuoti geltonojo sūrio, uždėti alyvuogių ir petražolių šakeles.

  • Pavasario salotos su jogurtu
    Sudėtis
    :
    320 g salotų lapų, 360 g ilgų agurkų, 80 g ridikėlių, 120 g natūralaus jogurto, 40 g aliejaus, česnakas, krapai, druska.
    Gaminimas:
    Smulkiai supjaustyti salotas. Nulupti agurkus ir supjaustyti riekėmis. Juos sumaišyti su salotomis. Viską užlieti jogurtu, paskanintu česnaku, druska, krapais ir aliejumi. Galima pridėti ridikėlių.

Šopska salotos
  • Salotos Šopska/Шопска салата
    Sudėtis:
    4 dideli (arba 6 maži) pomidorai, 1 mažas svogūnas (arba 1/2 didesnio), 1 ilgas agurkas, 4 šaukštai aliejaus, 1 šaukštas acto, 2 stiklinės tarkuoto sirene (arba feta sūrio), 1 šaukštelis smulkintos petražolės, druska.
    Gaminimas:
    Nuluptus pomidorus ir agurkus supjaustyti stambiai gabalais. Smulkiai supjaustyti svogūną. Viską sumaišyti, pagal skonį užberti druskos ir užtarkuoti sirene (arba feta sūriu). Užpilti aliejaus, acto, apiberti pertražolės lapeliais.

SRIUBOS
  • Bob čorba/Боб чорба
    Sudėtis:

    200 g baltų pupelių, 3 šaukštai aliejaus, 2 svogūnai, gabalėlis saliero, 2 morkos, šaukštas miltų, šaukštas pomidorų koncentrato, šaukštelis maltos paprikos, džodžen (bulgariškos mėtos rūšis), druska.
    Gaminimas:
    Per naktį palaikyti užmerktas pupeles. Nusunkti vandenį, užpilti 7-8 stiklinėm vandens ir virti. Užvirus vandeniui įdėti supjaustytos morkos gabalėlius ir salierą. Kai pupelės suminkštėja, aliejuje pakepinti smulkiai pjaustytą svogūną. Pridėti miltų ir kepinti tol, kol pasidarys auksinės spalvos. Prie miltų ir svogūno įdėti pomidorų koncentrato ir pipirų. Visa tai praskiesti pupelių sultiniu ir viską sudėti į likusią dalį sriubos. Sriubą pasūdyti ir virinti dar keletą minučių. Patiekti apibėrus smulkintu džodžen. Bulgarai Bob čorba valgo su balta duona arba bandele, kurios smulkius gabalėlius mirko sriuboje.
  • Pileška supa/Пилeшка супа (vištienos sriuba)
    Sudėtis:

    1/2 viščiuko, įvairių daržovių (morkų, kopūstų, saliero), 1 svogūnas, 2 šaukštai sviesto arba aliejaus, 1 šaukštas miltų, 1 šaukštelis paprikos prieskonių, 1/2 stiklinės smulkių makaronų, pipiras, druska, petražolės šakelė.
    Gaminimas:
    Mažais gabaliukais supjaustyti viščiuką ir užvirti sūdytame vandenyje. Sudėti smulkiai pjaustytas daržoves, svogūną bei pipirus. Kai mėsa suminkštėja – išimti ją iš sultinio. Sultinį atidėti. Pakepinti sviestą, miltus, paprikos miltelius ir visa tai praskiesti nedideliu kiekiu sultinio. Po to supilti ir likusią jo dalį. Trumpai pavirti, sudėti makaronus. Kai makaronai išvirs, įdėti anksčiau išvirtą vištieną ir viską paskaninti druska, pipirais, petražole.
  • Plevenski sriuba/Плевенски
    Sudėtis:

    200 g veršienos faršo, 7-8 stiklinės sultinio, 2 morkos, 1/2 saliero, 1 svogūnas, 1-2 raudonos paprikos, 1-2 pomidorai, 2 šaukšteliai manų kruopų, 1 šaukštas miltų, 100 g natūralaus jogurto, 100 g geltonojo sūrio, 2 kiaušiniai, 3 šaukštai lydyto sviesto, pipirai, petražolė, druska.
    Gaminimas:
    Į verdantį sultinį įdėti smulkintą svogūną, morką ir salierą. Po to įdėti pjaustytą papriką ir pomidorus, lydytą sviestą ir šiek tiek druskos. Iš mėsos faršo, manų kruopų, tarkuoto sūrio, 1 kiaušinio ir pipirų padaryti mažus maltinukus, kuriuos, apvoliotus miltuose, reikia įdėti į verdančią sriubą. Viską virti apie 15 minučių. Pabaigoje įpilti su jogurtu suplaktą antrąjį kiaušinį. Prieš patiekiant pabarstyti petražole ir pipiru (pagal skonį).

Tarator
  • Tarator/Таратор
    Sudėtis:
    300-400 g agurkų, 500 g natūralaus jogurto, 3-4 graikiški riešutai, 5-6 česnako galvutės, 1 šaukštas aliejaus, krapai, druska.
    Gaminimas:
    Agurkus nulupti ir stambiai sutarkuoti. Jogurtą praskiesti vandeniu (100-200 ml) ir į jį sudėti tarkuotus agurkus. Įdėti smulkintus graikiškus riešutus ir smulkintą česnaką. Pabaigoje įpilti aliejaus, įberti krapų bei druskos. Tarator valgomas šaltas.




PAGRINDINIAI PATIEKALAI
Banica
  • Banica/Баница
    Tešla, skirta gaminti banicai Bulgarijoje yra vadinama kori (кори). Kori tešlos galima nusipirkti maisto parduotuvėje, tačiau ją galima pasigaminti ir patiems.
    Sudėtis:
    600 g miltų, nepilna stiklinė aliejaus, 1 šaukštas vyno acto, žiupsnis druskos, 1 kiaušinis, 200-250 g sirene (arba feta sūrio).
    Gaminimas:
    Iš acto, šaukšto aliejaus, druskos, 300 ml vandens bei miltų sumaišyti kietą tešlą. Miltų reikia tiek, kad tešla nebūtų per kieta. Išminkytą tešlą padalinti į 4 vienodas dalis. Kiekvieną jų iškočioti į apvalų 30 cm diametro blyną. Kiekvieną blyną iš viršaus patepti aliejumi. Viduryje nupiešti „virtualų“ stiklinės diametro apskritimą, o pakraščiuose įpjauti 8 spindulius.
    Tešloje įpjautus gabalus užlenkti į vidurį (vieną ant kito). Tokiu būdu paruoštus 4 tešlos gabalus 15 minučių palaikyti šaltoje vietoje.
    Kiekvieną gabalą iškočioti. Aliejumi patepti skardą ir įdėti pirmąjį iškočiotą blyną. Jį patepti aliejumi ir uždėti 1/3 dalį įdaro (padaryto iš kiaušinio, sirene (arba fetos) ir sodos). Uždėti kitą blyną, patepti aliejumi ir uždėti kitą 1/3 dalį įdaro. Su trečiu blynu taip pat. Kai uždedamas paskutinis ketvirtas tešlos blynas, subadyti visą banicą šakute, viduryje padaryti skylę ir patepti aliejumi. Aliejaus truputį įpilti ir į viduryje padarytą skylę. Kepti, kol banica apskrus.

  • Drusan kebab/Друсaн кебаб
    Sudėtis:

    1 kg kiaulienos, 1 kg pjaustytų svogūnų, aliejus, druska, čiobrelis.
    Gaminimas:
    2 cm dydžio gabalėliais pjaustytą kiaulieną pakepinti, įdėti supjaustytus svogūnus ir viską troškinti. Pabaigoje sudėti prieskonius. Uždengtame puode esančią mėsą „iškratyti“, kad svogūnai įgautų mėsos skonį. 


    Kebabčeta. Foto: Kiril Kapustin
    • Kebabčeta/Кебабчета
      Sudėtis:
      700 g veršienos faršo, 300 g kiaulienos faršo, 1 šaukštelis druskos, 1/2 šaukštelis maltų kmynų, 1/2-1 stiklinės alaus, mažas svogūnas, 1 šaukštelis maltų pipirų.
      Gaminimas:
      Faršą sumaišyti su druska, pipirais ir kmynais. Maišant pilti alaus (taip, kad susigertų). Galima pridėti aštriosios paprikos. Paruoštą mėsą parą laikyti šaltoje vietoje.
      Kitą dieną galima pridėti smulkiai pjaustyto svogūno. Viską sumaišyti ir įpilti vandens (kad susigertų). Formuoti mažas pailgas dešreles. Kepti ant grotelių.

    • Kiufteta ant grotelių/Кюфтета на скара
      Sudėtis:

      1/2 kg mėsos faršo, 1 mažas svogūnas, 1 šaukštelis maltų kmynų, 1/2 šaukštelis maltų pipirų, duonos riekė (be žievės), 1/2 stiklinės pieno arba vandens, druska.
      Gaminimas:
      Piene pamirkyti duoną, ją nusunkti ir palikti drėgnoje vietoje. Į mėsos faršą sudėti smulkiai pjaustytą svogūną, kmynus, pipirus, vandenį (pieną) ir druską (dėl skonio). Viską maišyti, kol nebelips prie rankų. Sudrėkinti rankas vandens bei vyno acto mišiniu ir formuoti kiuftet (mažus maltinukus). Pateptus aliejumi kiuftet kepti ant grotelių.
      Patiekiamas su daržovėmis arba skrudintomis bulvėmis.

    Musaka
    • Musaka/Мусака
      Sudėtis:
      1/2 kg mėsos faršo, 600 g bulvių, 1/2 stiklinės aliejaus, 3 svogūnai, 2 šaukšteliai pomidorų koncentrato, 6 pomidorai, 1 šaukštas smulkintos petražolės, 1 šaukštelis saldžiosios paprikos, 1/2 šaukštelio paprikos, 1 stiklinė pieno, 1 šaukštas miltų, 1 kiaušinis, 2 šaukštai tarkuoto geltonojo sūrio, druska.
      Gaminimas:
      Aliejuje patroškinti smulkintą svogūną. Įdėti pomidorų koncentrato (skiesto 3/4 stiklinės vandens), mėsos faršą, 3 nuluptus ir trintus pomidorus bei petražolę. Viską apie 10 minučių troškinti uždengtame puode. Paskui atidengti, kad išgaruotų likęs skystis. Įdėti papriką, įberti pipirų ir druskos. Viską sumaišyti ir sudėti kubeliais pjaustytas bulves. Sviestu pateptą skardą išdengti nuluptais, riekėmis pjaustytais pomidorais. Ant jų uždėti pagamintą masę. Kepti karštoje orkaitėje, kol lengvai apskrus. Tuo metu iš pieno, kiaušinio, tarkuoto sūrio bei miltų padaryti padažą – produktus pakepti sausoje keptuvėje. Padažą užpilti ant kepinio ir dar kepti 15 minučių.




     Vyniota banica
    • Rohovska banica/Роховска баница
      Tešla, skirta gaminti rohovska banicai Bulgarijoje yra vadinama kori (кори). Kori tešlos galima nusipirkti maisto parduotuvėje, tačiau ją galima pasigaminti ir patiems.
      Sudėtis:
      1 kg miltų, 1 šaukštelis druskos, 1 šaukštas acto, aliejaus, 3 kiaušiniai, vanduo, 300 g sirene (arba feta sūrio).
      Gaminimas:
      Iš miltų, kiaušinio, druskos, 1 šaukšto aliejaus, acto bei šilto vandens užminkyti tešlą. Tešla turi būti minkšta (galima įpilti 1,5 stiklinės vandens, ir pridėti daugiau miltų). Iš tešlos suformuoti mandarino dydžio rutuliukus, apvolioti juos aliejuje, sudėti į indą ir kurį laiką palaikyti šaldytuve.
      Vėliau kiekvieną tešlos rutuliuką plonai iškočioti. Iškočiota tešla turi būti persišviečianti. Ant kiekvieno tešlos lakšto dėti pjaustytą sirene (arba fetą) ir suvynioti į rulonėlį, kurį skardoje reikia susukti ratu.
      Taip paruoštą banicą patepti aliejumi ir kepti 220 laipsnių temperatūros krosnelėje apie 30 min. Iškeptą banicą apšlakstyti vandeniu ir apie 3 min. palaikyti uždengtą rankšluosčiu. Dažniausiai banica valgoma užsigeriant raugintu pienu arba natūraliu jogurtu.

    • Apkepintas sirene/Сирене пане
      Sudėtis:

      250 g sirene (feta sūrio), 2 kiaušiniai, 3 šaukštai miltų, 3 šaukštai aliejaus, šiek tiek alaus.
      Gaminimas:
      Sirene supjaustyti 5-6 cm pločio, 1 cm storio riekėmis. Iš miltų ir kiaušinio padaryti tešlą, jei yra per daug tiršta, galima įpilti alaus. Sirene gabalus pamirkyti tešloje ir kepti karštame aliejuje.
    • Apkepintas kaškaval/Кашкавал пане
      Sudėtis:

      1/2 kg kaškaval (geltonojo sūrio), 1/2 šaukšteliai malto pipiro, 1 stiklinė alaus, 3 šaukštai miltų, 1/3 šaukštelio garstyčių, 2 kiaušiniai, 3/4 stiklinės aliejaus.
      Gaminimas:
      Supjaustyti kaškaval 6-7 cm pločio, 2 cm storio gabalais. Apibarsyti pipirais. Iš alaus, miltų, garstyčių ir kiaušinio trynio padaryti „alaus tešlą“. Atskirai išplakti baltymus ir sudėti į tešlą (viską maišant). Patepti kaškaval gabalėlius tešla ir kepti karštame aliejuje.

    DESERTAI
    Baklava
    • Baklava/Баклава
      Sudėtis:
      3 stiklinės miltų, 1 šaukštelis druskos, 250 g maltų graikiškų riešutų, 200 g lydyto sviesto, 3 ir 1/2 stiklinės cukraus.
      Gaminimas:
      Iš miltų, druskos ir vandens suminkyti vidutinio kietumo tešlą. Iškočioti 35-40 plonus lapus ir palikti, kad apdžiūtų. Tiesa, baklavai skirti tešlos lapai atitinka banicai naudojami ir parduotuvėje parduodamus kori (кори). Tačiau ją galima pasigaminti ir patiems (žr. Banica receptą).
      Riešutus sumaišyti su 1/2 stiklinės cukraus. Į sviestu pateptą skardą įdėti 2 tešlos lapus, uždėti riešutų įdaro, po to kitus 2 lapus ir vėl riešutų įdaro, ir taip iki galo. Supjaustyti baklavą rombo formos gabaliukais ir užpilti lydytu sviestu. Kepti įkaitintoje krosnelėje, kol baklava lengvai apskrus. Iškeptą baklavą palikti, kad atvėstų. Pabaigoje užpilti cukraus sirupu (iš likusio cukraus ir pusantros stiklinės vandens).

    • Pieniška banica/Млечна баница
      Tešla, skirta gaminti pieniškai banicai Bulgarijoje yra vadinama kori (кори). Kori tešlos galima nusipirkti maisto parduotuvėje, tačiau ją galima pasigaminti ir patiems.
      Sudėtis:
      Tešla banicai (pasidaryti pagal banicos receptą), 200 g sviesto, 350 g cukraus, 1 200 ml pieno, 6 kiaušiniai, cukraus pudra, vanilė, plakta grietinėlė arba ledai papuošimui.
      Gaminimas:
      Tešlos lakštus, pateptus sviestu kepti orkaitėje, kol apskrus. Kiaušinius išplakti su cukrumi, vanile, pienu. Šiuo mišiniu užpilti kori. Kepti dar kartą, kol pieno užpilas sutirštėja. Užbarstyti cukraus pudra, papuošti plakta grietinėle bei ledais. Pienišką banicą galima patiekti šiltą arba šaltą.
    • Tolumbički/Толумбички
      Sudėtis:

      200 g miltų, 250 ml vandens, 4 kiaušiniai, 80 g sviesto, žiupsnis druskos, žiupsnis citrinos rūgštelės, aliejaus kepimui.
      Sirupui: 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė vandens.
      Gaminimas:
      Pirmiausia pagaminti sirupą: užvirti stiklinę vandens ir ištirpdyti cukrų. Sirupą palikti, kad atvėstų.
      Užvirti 250 ml vandens ir įdėti į jį sviesto, druskos bei citrinos rūgštelės. Kai sviestas išsilydys – pridėti miltų ir energingai maišyti, kol susidarys vientisa masė. Nuimti nuo ugnies. Į atvėsusią tešlą įmušti kiaušinius ir sumaišyti. Kai tešla pasidaro glotni, kulinarinio švirkšto arba virtuvinės pirštinės pagalba, į karštą aliejų išspausti tešlą 8-10 cm ilgio gabalėliais. Tolumbički kepami, kol gražiai paruduoja ir dar karšti užpilami anksčiau pagamintu sirup

    GĖRIMAI
    • Airan/Айран
      Sudėtis:

      Natūralus jogurtas arba kefyras, virintas arba mineralinis vanduo, druska.
      Gaminimas:
      Jogurtą arba kefyrą praskiesti vandeniu, pagal skonį įberti druskos.

    Boza
    • Boza/Боза
      Sudėtis:
      5 litrai vandens, 2 stiklinės miltų, 2 stikinės cukraus, 1 stiklinė boza arba raugo.
      Gaminimas:
      Nuolat maišant pakepinti miltus (kol parus). Paskui įpilti nedidelį kiekį vandens, o vėliau ir likusį kiekį vandens. Taip paruoštą skystį padėti ant ugnies, pridėti 2 stiklines cukraus ir virinti 5-6 minutes (nuo užvirimo) nuolat maišant. Nuimti nuo ugnies, atvėsinti ir įdėti arba stiklinę boza, arba stiklinę anksčiau pasidaryto raugo. Indą su boza laikyti 2-3 dienas šiltoje vietoje, kad susifermentuotų. Paskui išpilstyti į butelius ir laikyti šaldytuve.
      Raugas: 1-2 šaukštai kepintų miltų, 1 šaukštas cukraus, 1 šaukštas šalto vandens. Kepintus miltus sudrėkinti su vandeniu, pridėti cukraus ir palikti šiltoje vietoje 2-3 dienom, kol „paaugs“. Retkarčiais pamaišyti.
      Dėmesio! Stiklinė boza (be raugo) gali būti pakeičiama taip pat 6-7 lengvai sudrėkintom juodos duonos riekėm, arba 6-7 šaukšteliais duonos tešlos (su mielėm). Boza gali būti daroma iš bet kokios rūšies, geriausia sorų, miltų.

    PADAŽAI, PAGARDAI
    • Liutenica/Лютеница
      Sudėtis:

      2 kg liutenicai: 6 kg raudonųjų paprikų, 1 ir 1/2 kg pomidorų, šaukštas smulkintos petražolės, šaukštas cukraus, 1 ir 1/2 šaukštai druskos, 1 ir 1/2 šaukštai aliejaus.
      Gaminimas:
      Smulkiai supjaustyti nuvalytą papriką. Nulupti ir sutrinti pomidorus. Su pomidorais sumaišyti papriką ir užvirti ant švelnios ugnies, po to visą masę sutrinti. Taip sutrintą vėl virinti dideliame puode, kol įgis tirštą konsistenciją (vietoj pomidorų galima naudoti pomidorų koncentratą – 120 g). Įberti petražolės, cukraus, druskos ir įpilti aliejaus. Viską tvarkingai išmaišyti. Galima pridėti kepinto česnako. Liutenica supilstyti į šiltus stiklainius, visiškai apsemtus vandenyje, dar 30 minučių pavirinti.
    • Marinuotos aštriosios paprikos
      Sudėtis:

      3 kg aštriųjų paprikų (Bulgarijoje aštriausių paprikų tipas vadinamas „šipka“), 3 stiklinės vyno acto, 1 stiklinė cukraus, pusė stiklinės druskos bei pusė stiklinės vyno acto kiekvienam stiklainiui (proporcijos atitinka pusės litro stiklainius).
      Gaminimas:
      Plautas paprikas pakepti ant grotelių ir įdėti į puodą su dangčiu. Iš litro vandens, 3 stiklinių acto, cukraus ir druskos išvirti marinatą. Į kiekvieną stiklainį įpilti po pusę stiklinės acto ir sudėti paprikas. Stiklainius užpilti karštu marinatu. 15 minučių pasterizuoti.
      Marinuotos aštrosios paprikos yra puiki užkanda prie rakijos.

    Komentarų nėra:

    Rašyti komentarą

    Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.