Savaitgalis Melnike – (ne)alkoholinio vyno paieškos

Melnik – mažiausias Bulgarijos miestas, kuriame planuoti savaitgalį galima paskutinę minutę, netikrinant oro prognozės. Ar šilta, ar šalta, ar drėgna – Melnike yra ką veikti. Juk tai Bulgarijos vynų sostinė.
Šitaip nusprendžiau palydėti vasarą. Pasirinktąjį, paskutinį rugsėjo savaitgalį lijo lietus, tačiau miestelis, įsikūręs vaizdingoje kalnuotoje vietoje, žavintis unikalia Atgimimo laikotarpio namų architektūra pasitiko svetingai.


Mano partneris, kuriam ieškojau nealkoholinio vyno :)

Faktai:
Melnik randasi apie 20 km į pietryčius nuo Sandanski (Сандански) ir apie 95 km į pietus nuo Blagoevgrado (Благоевград). Tai mažiausia vietovė Bulgarijoje turinti miesto statusą.

Miestelyje galite aplankyti:
•    Istorijos muziejų.
•    Boljarska namą/Болярската къща – tai ženklus viduramžių architektūros monumentas, seniausias namas Bulgarijoje.
•    Kordopolovo namą/Кордопуловата къща (1754 m.) – reprezentatyviausias ir didžiausias Tautinio atgimimo (XVIII-XIX a.) architektūros pavyzdys Bulgarijoje. Namo svečių kambaryje yra 24 langai su veneciškai tapytais stiklais. Apatiniame aukšte randasi akmens urvas su milžinišku vyno rūsiu.
•    Pašova namą/Пашова къща (1815 m.), Paskaleev namą/Паскалев къща, Velev namą/Велев къща, Kurtev namą/Куртев къща, Menčev namą/Менчев къща. Šv. Nikolo Stebukladario (1756 m.), Šv. Petro ir Pauliaus (1840 m.), Šv. Jono Pranašautojo ir kitas cerkves.
•    Ant kalno matomos „Šv. Haralampi ir Švč. Mergelės“ viduramžio vienuolyno liekanos su vėlesnės datos koplyčia.
•    Didžiosias Melniko piramides – unikalus gamtos fenomenas, 1960 m. paskelbtas gamtos paminklu. Įspūdingos piramidžių formos uolos randasi netoli Kurlanovo kaimo. Siekia 100 m aukštį. Į piramides, obeliskus, gotiškas šventyklas, bokštus panašios uolos susiformavo dėl pavasarinės kalnų erozijos ir lietaus.

Keliaujam...