Pasaulinio garso pranašė Vanga

Faktas. Ką tik pasibaigusiose Žiemos olimpinėse žaidynėse Bulgarijos sportininkai nesužibėjo ir jų "nedėka" pasaulis neišgirdo Bulgarijos himno. Kitas faktas, mes tęsiame temą apie garsius ir didžius bulgarus, kuriuos pasaulis pažįsta - tik ne kiekvienas žino, jog jie kilę iš šios saulės pabučiuotos šalies. Vienas tokių - garsioji pranašė Baba Vanga.

Vangelija Panedeva Dimitrova (Вангелия Панедева Димитрова) gimė 1911 metais Strumicoje, dabartinės Makedonijos teritorijoje. Ištekėjusi nuo 1942-ųjų gyveno Bulgarijoje. Pas aiškiaregę  žmonės važiuodavo iš viso pasaulio – iki šimto tūkstančių per metus. Jos paliktos pranašystės apie žmonijos ateitį populiaresnės net už Nostradamo.
Dabar yra manančiųjų, jog Vangos namai Petriče (Bulgarijos, Makedonijos ir Graikijos sienų sandūroje) yra nepaprastos kosminės energijos traukos antena.
Pasaulinio garso pranašė Vanga
Įdomus ir ne visiems žinomas faktas, kad Vanga buvo susijusi ir su NSO fenomenu. Aiškiaregės dukterėčia Krasimira Stojanova pasakoja, jog jos teta savo namuose kontaktavusi su nežemiškomis būtybėmis iš Vamfimo planetos.
Po nelemtos garsiosios pranašystės apie Stalino mirtį, dėl kurios buvo trumpam patekusi į kalėjimą, Vanga tapo atsargesnė. Nors Stalinas iš tiesų mirė nurodytą dieną ir pranašautoja nedelsiant buvo išleista iš kalėjimo, ateityje tokią svarbią informaciją, kaip valstybių lyderių mirtys ar pasaulinės nelaimės, ji atskleisdavo tik labai ribotai žmonių grupei – suprato, kaip tokios pranašystės gali gąsdinti. Rusai jaučia ypatingą silpnybę Vangos pranašystėmis: bulgarė tiksliai išpranašavo Černobylio nelaimę, SSRS žlugimą, Boriso Jelcino pergalę prezidento rinkimuose, povandeninio laivo „Kurskas“ žūtį…

1967 m. Sofijos pedagoginiame institute įkurta speciali laboratorija aiškiaregystės paslapčiai atskleisti. Jai vadovavęs profesorius Georgijus Lozanovas net buvo įtraukęs Vangą į darbuotojų sąrašus: neraštinga aiškiaregė ten turėjo jaunesniosios mokslinės bendradarbės etatą.
Savo paskutinėje pranašystėje Vanga pasakiusi, kad jai merdėjant aiškiaregystės dovana suteikta 10-metei mergaitei, gyvenančiai Prancūzijoje.

Tiems, kuriems įdomi šios asmenybės biografija, rekomenduoju pasižiūrėti 2013 metų, rusų režisieriaus S. Borčukov filmą "Vangelija".