Jie garsina Bulgarijos vardą, o ar mes juos žinome?

Įsivaizduokite, kad dabar prie Jūsų prieina "klausimėlis" ir nekaltai užklausia, koks asmuo labiausiai asociuojasi su Bulgarija. Aš, asmeniškai, iškart paminėčiau dar V amžiuje gyvenusį senovės bulgarų genties vadą ir šalies įkūrėją Chan Asparuch (ar pamenate legendą apie arklio uodegą?). Kiek pagalvojus, aišku, paminėčiau ir dabartinį prezidentą Rosen Plevneliev. O dar išdidžiau ištarčiau Džon Vinsent Atanasov, pirmojo elektroninio skaitmeninio kompiuterio "tėvo", vardą. Gražu. Tačiau, jei "klausimėlis" paklaustų, "o ar esate ką nors girdėję apie Jordan Radičkov?". Ne. Tad susipažinkime, ne tik su juo, bet ir su kitomis asmenybėmis, garsinančiomis savo šalies vardą pasaulyje.

Viena žymiųjų Bulgarijos asmenybių yra filosofė Julia Kristeva (Юлия Кръстева, gimusi 1941 m. birželio 24 d.). Tai bulgarų-prancūzų filosofė, literatūros kritikė, psichoanalitikė, feministė ir novelistė. Nuo 1960 m. gyvenusi Prancūzijoje.
Julia Kristeva Paryžiuje 2008 m.
Už „kalbos, kultūros ir literatūros sankirtos klausimų inovacinius tyrinėjimus“ J. Kristeva buvo apdovanota Holberg International Memorial Prize 2004 m. 2006 m. už Politinę Mintį įteiktas Hannah Arendt Award.



Veselin Topalov (Веселин Топалов, gimęs 1975 m. kovo 15 d.)
Veselin Topalov
Bulgarų šachmatų meistras ir FIDE (World Chess Federation) pasaulio čempionas. 2008 m. balandžio mėnesį FIDE reitingo sąraše jis įvertintas kaip IV pasaulyje su Elo rating 2767. Jo dabartinis treneris ir vadybininkas yra Tarptautinis čempionas Silvio Danailov (Силвио Данаилов).
V. Topalov FIDE World Chess čempionu tapo laimėjęs FIDE World Chess Championship 2005. V. Topalov buvo apdovanotas 2005 Chess Oscar.





Jordan Radičkov (Йордан Радичков, 1929-2004)
Jordan Radičkov paminklas Sofijoje
Žymus bulgarų rašytojas ir dramaturgas, magiškojo realizmo atstovas. Kai kurie literatūros kritikai teigia, kad tai viena ženkliausių XX a. paskutinio ketvirčio figūrų Bulgarijos literatūroje. Dažnai vadinamas bulgariškuoju Kafka ar Gogoliu.
J. Radžikov skirta nemažai literatūros, teatro ir filmų apdovanojimų tiek gimtinėje, tiek užsienyje. Tarp jų Stara Planina Orderis (aukščiausias Bulgarijos orderis, 2003 m.), prestižinis Italijos prizas Grinzane Cavour (1984 m.) ir Tarptautinės Menų Akademijos Paryžiuje prizas (1993 m.). Kaip Bulgarijos-Švedijos Bendradarbiavimo Asociacijos steigėjas ir pirmasis prezidentas gavo Švedų nacionalinį Polar Star Apdovanojimą (1988 m.). 2001 m. buvo nominuotas Nobelio prizui už literatūrą.
J. Radžikov darbai išversti į daugiau kaip 30 kalbų.

Pabaiga Nr. 1. Šiek tiek apie muzikos atstovus, dainuojančius pasauliui, nors ir nebulgariškai...tačiau patys bulgarai jais didžiuojasi.

Filip Bedrosovič Kirkorov (Филипп Бедросович Киркоров) gimė 1967-aisiais Bulgarijoje, Varnos mieste. Tai žvaigždė ryškiai nušvietusi Rusijos bei viso pasaulio muzikos padangę. Filip Kirkorov nuotraukos nuolat pasirodo ant populiariausių žurnalų viršelių. Tai neabejotinai viena turtingiausių, skandalingiausių ir paslaptingiausių asmenybių ne tik Rusijoje, bet ir pasaulinėje šou verslo arenoje.

Filip Kirkorov

Ludmila „Lucy” Diakovska (Людмила Дяковска, 1976 m. balandžio 2 d.) bulgarų dainininkė, šokėja, dainų autorė, išgarsėjusi vokiečių merginų gruėje „No Angels“.
Ludmila „Lucy” Diakovska solinės kompaktinės plokštelės viršelis


Achinora Kumanova (Ахинора Куманова, slapyvardis Nora Nova (Нора Нова)) – bulgarų dainininkė. Tapo garsi 1964 m. sudalyvavusi „Eurovizijos“ dainų konkurse, kaip pirmoji bulgarė atstovavusi Vokietiją. Atliko dainą „Man gewöhnt sich so schnell an das Schöne“, kuri užfiksuota kaip ilgiausią pavadinimą turinti daina visoje „Eurovizijos“ istorijoje. Deja, su šia daina jai atiteko tik paskutinė vieta…
Achinora Kumanova 1964 m. „Eurovizijoje“


Pabaiga Nr. 2. Tik norėjau suintriguoti, kad lauktumėte tęsinio.
"Klausimėlis" Jus gali užtikti betkur:)