Spalvingiausi Bulgarijos muzikos atlikėjai, grupės

Tegyvuoja muzikuojanti Bulgarija!
Šįkart apie muzikos kūrėjus ir atlikėjus. Aprašytieji atrinkti subjektyviai ir išdėstyti abėcėlės tvarka. Juk muzika - skonio reikalas. Kas negražu - į tai nežiūrim, kas nerišlu - to neskaitom, o kas neskamba - to neklausom;)
Be to, kviečiu ir Jus pasidalinti nuomonėmis apie mėgstamiausius (arba ne) šios šalies muzikus!

Azis/Азис tikrasis vardas Vasil Troyanov Boyanov (Васил Троянов Боянов) gimė 1978 m. Tai bulgarų-čigonų čalgos (pop-folk) dainininkas. Spalvinga asmenybė, garsus dėl netradicinės lytinės orientacijos.
Jo diskografijoje: „Bučiuok mane“ („Целувай Ме“, 2003 m.), „Nuogai“ („На Голо“, 2003 m.), „Karalius“ („Кралят“, 2004 m.) ir kt.
Azis yra įrašęs ir atlikęs daug dainų su kitais žymiais Bulgarijos pop-folk daininkais.
2006 m. atlikėjas dalyvavo Eurovizijos dainų konkurse, kur daininkei Marianai Popovai (Маряна Попова) padėjo atlikti dainą „Let Me Cry“. Daina į didįjį finalą nepateko.
Nuo 2005 m. Azis bandė politinę karjerą kaip Evroma politinės partijos narys ir dalyvavo 2005 m. vasaros rinkimų kampanijoje. Nesurinkęs pakankamo kiekio balsų, Parlamento nariu netapo.
2006 m. TV programoje „Didieji Bulgarai“ („Великите Българи“ – „Greatest Britons“ (BBC) bulgariška versija) Azis priskirtas prie XXI a. didžiausių visų laikų bulgarų.
2006 m. spalio 1 d. Azis vedė ilgalaikį draugą Niki Kitaeca (Ники Китаецa). Tačiau pagal Bulgarijos įstatymus ši santuoka legaliai nepripažinta.
2007 m. rugpjūčio 5 d. Azis tapo tėvu. Jo naujagimė dukra vardu Raja (Рая). Rajos gyvybė pradėta dirbtinio apvaisinimo būdu; jos tikroji mama – Azis ilgametė draugė Gala (Гала). Deja, 2008 m. vasarą Azis ir Kitaec santuoka iširo.


Grupės BULGARO kompaktinės plokštelės viršelis
Bulgaro/Булгаро grupė įkurta 2002 m. Grupės muzika – etninio skambesio ir šiandieninių electro elementų sujungimas. Pirmoji „Bulgaro“ plokštelė turtinga orientaliniais etniniais elementais (dominuoja afrikietiški, turkiški, arabiški, čigoniški ir, žinoma, bulgariški). Liaudiškos bulgarų dainos girdimos dainose „Orgasmus“ ir „Cyber Cry“. Vokalai atlikti „Angelite – Bulgarijos balsai“ („Български гласове – Ангелите”) choro.



Desislava/ДесиСлава, tikrasis vardas Desislava Ivanova (Десислава Иванова). Gimė 1979 m. Radnevo (Раднево). Tai pop-folk, čalga (чалга) ir R and B, pop muzikos stilių atlikėja.
Dainininkė Desislava

1996 m. Desi Slava su orkestru išleido pirmąjį albumą „Orchestra Radnevo – soloists“. Tačiau vėliau Desislava atliekamos muzikos žanrą nusprendė pakeisti. Pasirašiusi sutartį su Bulgarijos prodiuserių kompanija „Payner“ ir išleido 4 albumus. Šiandien ji yra viena garsiausių dainininkių šalyje. Tai įrodo įvairūs jai suteikti apdovanojimai. Keletas jų:
  • 1994 m. Pirmasis apdovanojimas radijo „Stara Zagora“ („Стара Загора“)
  • 1999 m. apdovanojimas už geriausią pasirodymą konkurse „Gold mustang“
  • 2000 Metų Hitas – daina „Vyrai nori visko”(„Mъжете всичко искат“). Specialus apdovanojimas „World festival of arts” Hollywood
  • Hit Cocktail apdovanojimas – Metų daininkė ir Metų įrašas „Miela mano, mielas mano“ („Мила моя, мили мой“)
  • Naujojo folkloro apdovanojimas (Награди на Нов Фолк) už – Metų albumą „Ezi-Tura“ („Ези Тура“), Metų dainą „Baltos naktys“ („Бели Нощи“)
  • 2004 m. Naujojo folkloro apdovanojimas – Metų video „Geidžiu“ („Жадувам“)
  • 2005 m. Naujojo folkloro apdovanojimas – Dueto metų daina „Sakai, kad mane myli“ („Казваш, че ме обичаш“)
  • 2006 m. Naujojo folkloro apdovanojimas – Metų video „Kažkurią dieną“ („Някой ден“).


Glorija/Глория, tikrasis vardas Galina Peneva Ivanova (Галина Пенева Иванова). Gimė 1973 m. Ruse (Русе). tai žymi pop-folk daininkė.
Daininkės biografijoje ryškūs vaikystėje patirti nemalonumai: Glorija buvo beveik netekusi kojų, iki 18 metų važinėjo vežimėliu. Tačiau mamos bei pačios dainininkės viltimi ir užsispyrimu Glorija ryžosi viskam. Po antros prof. Šoilev operacijos Glorija galėjo atsistoti.
Šiandien manoma, kad Glorija yra populiariausia savo kartos čalga muzikos stiliaus dainininkė, vadinama net Čalga Mama („Чалга Мама“).

Christo Christov/Христо Христов gimė 1962 m. Sofijoje (София). Jo muzikinis talentas pastebėtas ankstyvoje jaunystėje. 12 metų laimėjo pirmąjį apdovanojimą Valstybiniame Fortepijono Konkurse. Turėdamas 19 metų užėmė pirmąją vietą kompozitorių konkurse „1300 metų Bulgarijai”.
Christo Christov
Ch. Christov 1988 m. baigė Valstybinę Muzikos Akademiją, choro ir orkestro dirigavimo specialybę.
Prie svarbesnių muziko gyvenimo momentų priklauso:
  • 1988 m. dirigento pareigos Varnos filharmonijoje (Варненска филхармония)
  • 1992 m. Vienos Vasaros Festivalio (Vienna Summer Festival) Savaria Symphony Orchestra dirigentas
  • 1995 m. pakvietimas atlikti naujos Vienna Kammeroper produkcijos
  • 2002 m. dirigento pareigos Valstybinėje Filharmonijoje Sofijoje (Софийска филхармония).

Isihia/Исихия
ISIHIA muzikos grupės logotipas
„Isihia“ yra netipiškas Bulgarijos muzikos reiškinys. Tai grupė, kuri savo muzikai motyvus semia iš daugiametės Bulgarijos, taip pat ir kitų tautų, gyvenusių šiandieninėje Bulgarijos teritorijoje tradicijų.
„Isihia“ muzika rami, sodri chorų dainavimu, dažnai įdainuojami senoviniai cerkvių tekstai. Išskirtinis ritmas atliekamas tupanu. Juo tarsi suteikiama aliuzija į viduramžius bei suteikiamas dinamiško, o kartais dramatiško skambesio atspalvis.
Manoma, kad „Isihia“ yra ne tik muzikinis, bet ir istorinis žvilgsnis į bulgarų praeitį. Grupės muzika bando atsakyti bulgarams į pagrindinį klausimą: „kas esame ?“, „iš kur atėjome ?“ bei „kokios yra mūsų tradicijos ?“.
Grupės „Isihia“ pavadinimas kilęs nuo religinio judėjimo Hesychast. Šis judėjimas iškilo paskutiniais Antrosios Bulgarijos valstybės gyvavimo metais. Hesychastai tvirtino, kad visa mirtina yra prakeikta, o išganytomis lieka tik stačiatikių tikėjimo sielos. Judėjimo dėka bulgarai išlaikė savo religinę ir tautinę tapatybę turkų valdymo metais.
Viduramžių krikščionims žodis Isihia reiškė ramybę bei susijungimą su dievu.


Lili Ivanova/Лили Иванова gimė 1939 m. Kubrat (Кубрат). 1959 m. baigė Varnos Slaugių medicinos mokyklą, bet po 2 metų pradėjo muzikinę karjerą Sofijoje. Jos pirmasis hitas „Šeštadienio vakaras“ („Събота Вечер“) išleistas 1963 m. Šiuo metu Lili Ivanova turi fundaciją skirtą našlaičiams „Lili Ivanova Foundation“.
Apdovanojimai:
  • 1966 m. The Golden Key Bratislavoje (Slovakija)
  • Apie 10 tarptautinių apdovanojimų (nuo 1966 m. iki 1976 m.)
  • International Association of the Women nominuota kaip žymiausia XX a. moteris
Už didžiulius pasiekimus Bulgarijos Pop muzikoje, 1999 m. Lili Ivanovai suteiktas aukščiausio lygio Bulgarijos Respublikos Prezidento Petar Stoyanov (Петър Стоянов) Stara Planina (Стара Планина) Orderis.

Lot Lorien/Лот Лориен grupė, įkurta 1997 m., greitai įgijo populiarumą Bulgarijoje ir užsienyje. Muziką „Lot Lorien“ (kaip patys tvirtina) galima apibūdinti etno-progressive art-rock. Jų stilius remiasi bulgariškos liaudies muzikos, keltų, rock ir new age muzika. Grupės nariai groja daugeliu būgninių instrumentų, pvz. timpanu, džembe ir darbuka.
LOT LORIEN koncertuoja
„Lot Lorien“ grojo užsienyje: Pietų Korėjoje, Rusijoje, Turkijoje, Jugoslavijoje, Kipre, Kroatijoje, Makedonijoje, Lenkijoje. Grupė yra IOV (International organization of folk arts, organizacija susijusi su UNESCO) narys nuo 2003 m.



Miroslav Dimitrov/Мирослав Димитров gimė 1973 m. Burgas (Бургас). Fortepijonu pradėjo groti 4 metų. Miroslav Dimitrov pirmąjį koncertą atliko 7 metų amžiaus. 14 metų kartu su Bulgarijos Filharmonija grojo L. van Beethoveno, Koncertą Nr 1 Op. 15 C major.
Miroslav Dimitrov
1992 m. Burgas baigė „Pančo Vladigerov“ („Панчо Владигеров“) Muzikos Mokyklą. Tais pačiais metais buvo priimtas į Muzikos Akademiją Sofijoje. 1997 m. Miroslav Dimitrov mokslus tęsė Karališkoje Hagos Konservatorijoje.
Miroslav Dimitrov koncertavo filharmonijose Sofijoje, Ruse, Plevene, Burgase. Grojo tarptautiniuose Festivaliuose „March Musical Days“, Meniniame Festivalyje „Apolonia“ 1996 m. bei „Salonica, Culture Capital of Europe“, Graikija 1997 m. 1994 m. buvo pakviestas dalyvauti III European Piano Teachers Association (EPTA) Kongreso atidaryme. Dimitrov turėjo savo solinius koncertus Cöteanum, Šveicarija (1999 m.), de Amstelkerk, Amsterdamas, bei Laurenskerk, Roterdamas (2000 m.).


OM grupę 1991 m. įkūrė Nikolaj Ivanov (Николай Иванов). Grupės tikslas – kurti muziką, savyje jungiančią jazz, ambient, new age, minimalizmo bei bulgarų folkloro elementus. Grupė yra grojusi daugelyje koncertų ir festivalių Bulgarijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Čekijoje ir Indijoje.
Nikolaj Ivanov
Spalvingiausia grupės OM persona yra pats grupės įkūrėjas Nikolaj Ivanov. Tai 14 filmų apie Bulgarijos vienuolynus, šventoves ir legendas muzikos autorius. Filmas „Laiškai į požemį“ („Писма до долната земя“) laimėjo pirmąjį apdovanojimą Sankt Peterburgo festivalyje bei filmo kritikų apdovanojimą Varnos festivalyje. Už „Akmens pastatymas“ („Туренето на камъка“) apdovanotas „Billy Brand“ festivalyje Berlyne.
Nikolaj Ivanov buvo dvisavaitinės ekspedicijos „Koncert Everest“ iniciatorius. Ekspedicijos metu kartu su Theodosii Spassov (Теодоси Спасов) ir grupe muzikų grojo Kalapataro viršukalnėje (5 345 m aukštyje) surengtame koncerte. Įvykis įrašytas į Guiness rekordų knygą.



Slavi Trifonov/Слави Трифонов, tikrasis vardas Stanislav Todorov Trifonov (Станислав Тодоров Трифонов). Gimė 1966 m. Pleven (Плевен). Tai Bulgarijos šou žmogus, aktorius, daininkas. Dažniausiai atlieka čalga ir pop-rock muziką. Pasižymi ir kitais įvairiais muzikos eksperimentais, kuriuos kūrybiškai įkūnija su paties įkurta Ku-Ku Bend (Ку-Ку Бенд) grupe.
Atlikėjas Slavi Trifonov
Slavi Trifonov – taip pat televizijos programos „Slavi Show“ („Шоуто на Слави“) šeimininkas. Tai naktinis pokalbių, muzikos ir šokių šou, viena žiūrimiausių programų, ir labiausių kritikuojamų dėl kontroversiško humoro.
2006 m. Slavi pradėjo naują realybės šou „Šok su manim“ („Танцувай с мен“). Programa skirta nežinomiems talentingiems šokėjams, o 2007 m. „Music Idol“ („Музик Айдъл“) – iki šiol neatrastiems talentingiems dainininkams pasirodyti.


Shambles
Gali susidaryti įspūdis, kad Bulgarija yra etninės, jazz ir lengvo pop muzikos šalis. Šalis, kurioje nėra vietos sunkiai muzikai, o tiksliau gotiškam metalui, kuris dominuoja skandinaviškuose ir šiaurės Europos kraštuose. „Shambles“ iš Bulgarijos vis dėlto paneigia šią hipotezę.
Grupė įkurta 1997 m. Blagoevgrade (Благоевград). Savo egzistavimą pradėjo tipišku death-metal. Kartais stilius persiformuoja į gothic-death. 2001 m. įrašė pirmąją plokštelę „Omnipotentia“.
„Shamble“ stiliaus unikalumas yra elfiškose šaknyse. Vertas dėmesio faktas, kad tekstai parašyti išgalvota „elfų kalba“ (Arvells Elfaros ).


Theodosii Spassov/Теодоси Спасов gimė 1961 m. Mokytis pradėjo Kotel (Котел) Muzikos Mokykloje, o paskui Plovdiv (Пловдив) Muzikos Akademijoje. Specializavosi groti kaval. Theodosii Spassov šiuo instrumentu sukūrė nuosavą grojimo stilių. Jis sujungė liaudies folkloro tradiciją su jazz, klasikine ir pop muzika.
Theodosii Spassov kompaktinės plokštelės viršelis
Per 15 metų Theodosii Spassov savo muzika „užvaldė“ Europą, Aziją, Australiją ir Ameriką. 1994 m. kartu su Sofijos Radijo moterų choru (Софийски женски хор) gavo Grammy apdovanojimą už „La Mystere Des Voix Bulgares“ („Мистерията на българските гласове“). 1995 m. balandį „Newsweek“ straipsnyje Theodosii Spassov buvo įvardintas kaip vienas talentingiausių muzikų Rytų Europoje „Best of the East“.
Apdovanojimai:
  • Specialus Detroito Fleitų festivalio apdovanojimas 1994 m.
  • Tarptautinės Menų akademijos Paryžiuje apdovanojimas 1996 m.
  • „Metų muzikantas” („Музикант на годината“) Nacionaliniuose Muzikos apdovanojimuose 1997 m.