Bulgarijos šarmas: KAIMAI

Norint pajusti tikrąją šalies dvasią, reikia aplankyti jos kaimus ir susipažinti su senąja karta, jos papročiais, buitimi, tikėjimu. Bulgarai – itin svetinga tauta. Senoviniuose Koprivštitsa, Batos, Emonos, Erkečo, Kulevchos, Kazaško kaimeliuose visada atsiras galimybė pasiklausyti melodingų liaudies dainų, pasigėrėti šokiais ir spalvingais tautiniais kostiumais, paragauti gausybės nacionalinių patiekalų ir pasimėgauti vynu. Bulgarų nacionalinės virtuvės vaišės patiekiamos iš paties puodo, vynas pilamas tiesiog iš statinės, organizuojami žaidimai dideliems ir mažiems. Visa tai atmintyje lieka kaip puikios Bulgarijoje praleistos atostogos.

POPULIARIAUSI KAIMAI BULGARIJOJE

Arbanasi/Арбанаси
Randasi 4 km nuo Veliko Turnovo (Велико Търново).
Tai kaimas – buvusi senosios sostinės (Veliko Tarnovo) karališka rezidencija. Seniausi akmens pastatai dekoruoti turtingais drožiniais ir kalta geležim.
Arbanasi miestas-muziejus. Foto: Plamen Petkov

Balša kaimo cerkvė „Šv. Petka“/Балша село църквата „Св. Петка“
Balša kaimas yra 20 km į šiaurės vakarus nuo Sofijos (София).
Šiame kaime galima apžiūrėti įspūdingą „Šv. Petka“ cerkvę.

Cerkvė Balšoje


Boženci/Боженци
Randasi 16 km į rytus nuo Gabrovo (Габрово).
Božensi. Fotografijos autorė Velina Jankova
Tai tvarkingas kaimas mažame slėnyje. Iš čia kilę geriausi meistrai mūrininkai, keramikai, kalviai ir audėjai.
Kaime garbingai išlaikyta Bulgarijos Tautinio atgimimo dvasia ir atmosfera. Tad čia galima apžiūrėti išlaikytus ir restauruotus nepakartojamos šio laikotarpio architektūros namus. Tarp lankytinų vietų yra: senosios kapinės, „Šv. Propok Ilija“ cerkvė („Свети Пророк Илия”, 1839 m.), nuo 1872 m. veikusi mokykla, muziejus.
Daugelyje restauruotų namų galima apsistoti. Čia suteikiamos geros sąlygos ieškantiems komforto.
Božensi. Nuotrauka iš http://bojenci.eu galerijos

Kaimo vardo kilmę paaiškina legenda. Pasak jos, prasidėjus turkų invazijai į tuometinę sostinę Veliko Tarnove, iš jos pradėjo bėgti didelė dalis piliečių. Visi jie išsislapstė giliose ir sunkiai pasiekiamose Stara Planina kalnų slėptuvėse. Tarp bėglių buvo ir jauna didikė Božana (Божана), kuri sau slėptuvę išsirinko dabartinio Boženci kaimo teritorijoje. Kadangi didikės sūnūs intensyviai užsiiminėjo prekyba ir amatais, vietovė išsivystė ir išaugo į svarbų odos, vilnos, vaško, bičių medaus gamybos centrą.



Komštica kaimas/Комщица село
Tai iš akmens pastatytas kaimas. Cerkvė jame – įspūdingas XIX a. II pusės pastatas-paminklas. Ji taip pat konstruota iš akmens blokelių.
Komštica cerkvė. Fotografijos autorius Miko Stavrev


Koprivštitsa/Копривщица
Kaimo namai datuojami XIX a. II p. Pasižymi rafinuotų spalvų fasadais ir saulėtomis verandomis, drožinėtomis lubomis, harmoningai dažytomis sienomis ir stilingais europietiškais baldais viduje.
Koprivštica. Nuotrauka iš www.hoteli-bg galerijos


Kotel/Котел ir Žeravna/Жеравна
Įsikūrę 14 km vienas nuo kito. Šie kaimai laibai panašūs architektūros stiliumi. Namų akmenų-čerpių stogai harmoningai derinasi su kalnų nuolydžių apylinkėmis.